Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser
DPR Construction Logo

Children's Medical Center Dallas - Levels D9 & D10 Buildout

Children’s Medical Center Dallas - Levels D9 & D10 Buildout | Dallas, Texas

This two-floor renovation project included the construction of two complete PICU suites with 48 patient beds, support space, on-call rooms, children’s play room and a treatment room. An integrated project approach helped establish a budget $2 million less than the original goal, which allowed Children’s Medical Center to add significant scope.

Building A Collaborative Team

DPR worked side-by-side with Children’s Medical Center, KLMK (the owner’s representative) and designers from HKS and CCRD throughout the preconstruction phase to provide instant feedback on constructability, schedule and cost. This collaborative approach helped to proactively keep the design within the target cost for the project and ensured the fast 14-month schedule was realistic and efficient.

Efficiency Before Groundbreaking

An opportunity for schedule savings was streamlining the preconstruction and design phase of the project. Working closely with CCRD partners, key subcontractors were brought on board early to assist in design and help brainstorm the most efficient sequence of construction. Overhead coordination using Building Information Modeling (BIM) jumpstarted prefabrication of the headwall systems, an important component in meeting the aggressive schedule. Additionally, DPR engaged the mechanical and electrical subcontractors early in design phase to assist with the design and 3-D drawings.

Mocking Up Success

The team created full size mock-ups of a patient room, nurses’ station, team rooms and medical rooms during the schematic drawing phase. This enabled the owner to walk through the spaces and make critical decisions earlier than the traditional process. For example, moveable walls were used for a mockup of a patient room so the end-users could try walking through different layouts to ensure the exterior charting station had proper site lines and door clearances.