Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser
DPR Construction Logo
exterior photo Camino Medical Group office

Camino Medical Group Medical Office Building

Camino Medical Group Medical Office Building | Mountain View, California

DPR constructed a new state-of-the-art 250,000-sq.-ft., three-story medical office building for Camino Medical Group (CMG), a division of the Palo Alto Medical Foundation, an affiliate of Sutter Health. The medical facility houses more than 130 physician offices for primary and specialty care, nearly 260 exam rooms, 34 procedure rooms, a 20,000-sq.-ft. outpatient surgery center, a 30,000-sq.-ft. laboratory and diagnostics radiology center, a comprehensive infusion services department, a 6,000-sq.-ft. urgent care center, and a 6,000-sq.-ft. pharmacy. The campus also features a 420,000-sq.-ft., 1,100-stall parking structure.

Project Scope

The project was delivered using lean construction and integrated project delivery (IPD) techniques designed to maximize overall production value and reduce waste while maintaining the highest quality. For example, over 90% of the demolished Emporium building was recycled. DPR reused all of the concrete from the demolished building, which saved approximately $450 thousand in transportation, material, and landfill fee costs. The steel and aluminum went to American Steel in San Jose, finding new life as cars, cans, and other products made from recyclable materials.

Along with lean construction practices, DPR developed three-dimensional (3-D) and four-dimensional (4-D) virtual building models that resulted in a more efficiently delivered project. Early on, the virtual building models, which incorporate the element of time into 3-D computer-aided-design drawings, helped communicate sequencing issues during design coordination. The models were used during the MEP installation and enabled the prefabrication of most of the materials for just-in-time delivery. This process, according to the MEP subcontractors on the project, improved productivity by as much as 20 percent on this part of the project.