University of California, Riverside | Plant Growth Environments Facility

University of California, Riverside | Plant Growth Environments Facility | Riverside, CA

DPR is leveraged its self-perform capabilities to help deliver the 38,000-sq.-ft., two-story Plant Growth Environments Facility on the UC Riverside campus – the first new greenhouse facility built on the UC Riverside campus in nearly 40 years.

Built by the design-build team of DPR and Perkins+Will along with design-build subcontractor Stuppy Greenhouse, the $22 million facility replaces an older greenhouse and offers a high-tech, climate-controlled greenhouse space where researchers from different disciplines can work together.

Partners

Cutting-Edge Research Facility

Designed to put science on display, the cutting-edge research facility features concrete walls on the first floor with glass-encased greenhouses elevated above. Individual growth chambers on the first floor will house plants, pathogens, and insects in separate, controlled environments. Each greenhouse module on the top floor will incorporate wireless technology to adjust for its own temperature, humidity, and lighting, allowing an array of plants to grow there. The facility also includes laboratory and workspaces.

DPR concrete crews self-performed approximately 15% of the project volume, while self-perform drywall crews played a key role in helping push the schedule forward. The project is targeting LEED Silver certification.

The

Challenges

The specialized nature of a greenhouse project brought with it unique challenges. As the first elevated greenhouse on campus and the first DPR had constructed, the entire team needed to work together to come up with solutions along the way.

Photo: As the first elevated greenhouse on campus and the first constructed by DPR, the teams worked together to create effective solutions.

The project team faced a significant challenge when a sub-tier contractor that was slated to assist Kansas City-based design-build subcontractor Stuppy Greenhouse with the specialized greenhouse erection process went out of business. The team had to devise a plan to get the project back on track and ensure it was completed as planned and to the complete satisfaction of the owner.

The

Solutions

Facing the need for labor and crews to help erect the specialized greenhouse structure after the original sub-tier subcontractor went out of business, DPR came up with a solution to bring its own self-perform carpenters on board to supplement Stuppy’s workforce, ultimately delivering about 10% of that subcontract volume. Self-perform concrete crews from DPR were responsible for delivering approximately 15% of the total project contract volume.

Photo: Self-perform concrete crews from DPR were responsible for delivering approximately 15% of the total project contract volume.

DPR superintendents were fully integrated into the subcontractor’s crews; likewise, DPR integrated Stuppy’s management team into the onsite project management team, according to project manager Paul Brown. “We took a ‘lean in’ approach to figure out a different way to get this done,” he said. “We brought everyone together to figure out a solution that would best serve the project.” Overall DPR self-perform crews “definitely added value” by helping push the schedule and quality on this project, Brown added.

Photo: We took a ‘lean in’ approach to figure out a different way to get this done.

Project

Awards

Building Design and Construction

Bronze Building Team Award

This award celebrates excellence in team collaboration and design/construction solutions.

City of Riverside

Sustainable Design and Innovation - Beautification Award

This award considers architectural design, general maintenance, and landscaping excellence.

We think you'll like this, too.
Related

Content

High Performing Teams Tackling Challenges

Mira Loma High School Science Building

University of Georgia, Terry College of Business - Correll Hall

ASU Foundation Barrett and O'Connor Center

Central Arizona College Signal Peak Campus New Student Union and Science Building

The College of William & Mary | West Campus Utility Plant

University of Texas Data Center Renovation