Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser
DPR Construction Logo
DPR Sacramento Exterior

DPR Sacramento Office | 1801 J Street

DPR Sacramento Office | 1801 J Street | Sacramento, CA

DPR Construction pushed the envelope of sustainable design in the construction of its new office at 1801 J Street, transforming an existing 1940s building with material never before used in Sacramento for a building’s structure. DPR’s renovation shows what is possible in sustainability with a “living lab” office space that incorporates mass timber using cross-laminated timber (CLT) panels. This is Sacramento’s first CLT structure and the first shear wall application of CLT in the State of California. The beauty of the wood structure is truly remarkable.

Project Details

Collaboration with design firm SmithGroup has created a transformative workplace that will allow DPR employees and the surrounding community to re-envision how they work now and provide a snapshot of how they will want to work in the future. The space includes open office seating areas, active/addressable seating plans, meeting rooms, break rooms, open collaborative areas, focus areas, training rooms, lounge spaces, and other special use spaces.

ONE OF THE MOST Sustainable

Designed to meet LEED® Platinum and WELL™ certification standards, the space is also targeting Net Positive Energy (NPE). To achieve NPE, the office will offset its energy use via on-site photovoltaic solar energy generation to produce 105% of its needed power. Additionally, the building will provide battery backup for resiliency and ban the use of combustibles, relying on electrical energy alone.

DPR’s office is positioned to be one of the most environmentally sustainable buildings in the city and a model for what can be affordably accomplished with existing buildings throughout the region.

The Making of DPR's Sacramento Office

DPR completely renovated the 1801 J Street building, including a 6,000-sq.-ft. addition using mass timber. We are excited to be a part of the Midtown community!

We think you'll like this, too.
Related Content