Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser
DPR Logo
Interior of building lobby

Alarm.com Headquarters

Alarm.com Headquarters | McLean, Virginia

DPR Delivers Multi-Year Alarm.com Headquarters Project

As a technology service provider, Alarm.com selected DPR to build its new headquarters space, a project built with talented workplace professionals and potential investors in mind. The upper three floors of the space maintain an open floor plan with offices, a board room, conference rooms, huddle rooms, small testing labs, kitchenettes, and private restrooms in addition to the base building restrooms. The 11th floor includes the reception area, a reconfigurable conference/training center, and a kitchen and lounge area. An inter-connecting glass staircase, made with reclaimed wood from a Gettysburg, PA barn built in the 1800s, links the three floors together and is the focal point of the design.

The Challenges

The stairway redesign and construction presented significant challenges during the first contract. DPR needed to identify and bring on board a specialized firm with expertise in designing with heavy timber elements, and then work collaboratively to mitigate schedule delays that had resulted from the revision. There were also challenges associated with extending the stairwell down to the 8th floor, which required cutting an opening in the slab right in the middle of the client’s main amenity space in an occupied building. Many of the activities related to the stair installation had to be performed during off-hours due to noise issues in the occupied building.

DPR encountered a variety of additional challenges stemming from specialty features in subsequent phases of work. To create the cave room, the team sought out a specialty firm with experience in creating unique rockwork features. The work required heavy coordination of the MEP finishes and expertise shepherding such an unusual feature through the inspection process.

The oxygen room also presented challenges. The project team needed to work in close coordination with plant and lighting consultants to achieve a successful outcome.

Stairs inside building
Interior of a secret door leading into a living space.
The Solutions

Facing an extremely tight timeframe to deliver the stairwell redesign and construction, DPR reached out to several specialized companies before bringing Gutierrez Studios on board. The scope of work included concrete slab demolition, structural reinforcement and crane picks into the 8th-12th floors of the occupied building.

To contend with the schedule delays resulting from the stairway redesign, the team developed a recovery schedule. The installation of the stairs and surrounding finishes in the last two months of the schedule allowed the team to successfully turn over the project by the revised contract date.

The DPR project team brought MEP coordination expertise to the complex cave construction process. “Our coordination of the sprinkler piping that had to be penetrated through the cave walls was intensive,” commented DPR Project Manager Bryce Riley. “Coordinating the fire and life safety elements and the lighting, without impacting the effect they were going for, was critical to the success of the cave. There were a lot of things you don’t normally deal with on a project like this, and our team did an awesome job getting it all coordinated.”

interior of building facing a patio
interior of building with people working
We think you'll like this, too.
Related Projects