The Lucile Packard Children’s Hospital Stanford's new pediatric and obstetric hospital campus is the nation’s most technologically advanced, environmentally sustainable and family-friendly hospital for children and expectant mothers.

With a mission to lead the way in family-centered care, the Packard Children’s expansion more than doubles the size of the existing campus by linking the original hospital with a new main building, bringing the total hospital space to measure 844,000 sq. ft.

The new, 521,000-sq.-ft. facility includes advanced technologies and environmentally-sensitive systems. The expansion, which is targeting LEED Gold certification, is designed to further the hospital’s mission of providing family-centered pediatric and obstetric care. It includes 149 new hospital rooms, surgical and diagnostic suites, treatment rooms and clinics. Additionally, the expansion provides 3.5 acres of healing green space and gardens.

DPR collaborated closely with architects HGA and Perkins+Will to ensure integrated planning and execution. Together, the teams navigated the complexity of a dense, congested site in a fully-operational medical center to develop optimal solutions to phasing, staging, and sequencing of permits and construction so as to minimize disruptions to the facility and the university. During the Construction Documents Phase the team was collocated in a “Big Room” with the owner, working hand-in-hand to: optimize the use of Building Information Modeling (BIM), develop Target Costing strategies, lead Pull Planning sessions, develop fast track permit packages, and develop prefabrication opportunities with trade partners.

The project also included the relocation of existing onsite utilities and make-ready site work, demolition of two existing buildings, expansion of the emergency generators and medical gas yards, as well as underground parking for a minimum of 420 cars.

In January 2015, more than 1,200 construction workers, donors, hospital and medical staff, and executives signed the steel beam that was hoisted into position during the project's “topping off” ceremony, marking the completion of structural steel erection. 

Green Features

Targeting LEED Gold certification


Related Projects