The 24,010-sq.-ft. tenant improvement illustrates DPR’s Point of View that embodies two fundamental beliefs: respect for the individual and the belief that we can change the world. DPR believes we have created an environment that respects our employees, customers, partners, vendors and community. On several levels, our new home will change the world we live in. Through this focus, four goals were established to guide us to our new home:

  1. Net Zero/Healthy Building.  In order to support our NZE goals in an urban setting, we searched for a building that exhibited great potential to support features such as daylighting, natural ventilation, and daylight harvesting. This site was selected due to its existing infrastructure, urban density, and access to alternative modes of transportation.
  2. Honor DPR Culture and Brand. The space needed to represent DPR’s culture and celebrate our brand. We wanted to make it a living lab and make it feel alive—a creative space, where people can be their most creative.
  3. Living Lab/Teaching Lab. This office has been inspired by like-minded clients that share a commitment to the environment, community and employees. It’s our goal to have a space where our clients will want to host events and experience our living lab.
  4. Cost. Do everything for under $200 sq. ft. This project required more than the standard tenant improvement upgrade, we also upgraded 80% of the structural and fire protection, plumbing, mechanical and electrical systems. 

Green Features

  • First certified commercial Net-Zero Energy Building (NZEB) in San Francisco by the International LIving Future Institute (IFLI)
  • Submitted for LEED v4 Platinum Certification
  • Three hundred and forty-three (343) SunPower 345-watt photovoltaic (PV) panels to produce a 118kW renewable energy system and provide power throughout the office
  • Complete structural renovation and roof replacement to support the PV system
  • Rooftop solar thermal water heating system
  • Nineteen (19) Solatube750 DS Daylighting System
  • Eight (8) Velux solar-powered, automated operable skylights over the atrium
  • Two (2) large atrium skylights that were retrofitted with View Dynamic Glazing to control heat gain and diffuse natural light
  • Nine (9) 8-foot Essence and four (4) Haiku® Big Ass® Fans that efficiently promote air flow within the office
  • Three (3) living walls installed by Habitat Horticulture in addition to a living wine bar – live plants growing beneath the glass bar top
  • Reclaimed redwood from the deconstructed Moffett Field Hangar One in Mountain View, Calif. and reclaimed Douglas Fir from piles salvaged from the San Francisco Transbay Transit Center Project
  • AER-DEC Sink and Ultra-low flow and flush plumbing fixtures by Sloan Valve Company
  • Honeywell Command Wall Touch technology incorporated BMS System
  • First deployed LEED Dynamic Plaque assisting with tracking building performance
  • Shared learning lab, fitness center and restrooms with subtenant
  • Track our progress via Lucid Building Dashboard


  • Project of the Year, Northern California and Best Green Project Award (2014)
    ENR California
  • Merritt Award for Sustainability (2015)
    International Interior Design Association (IIDA)
  • People Choice Award (2015)
    International Interior Design Association (IIDA)
  • #4 Cutting-Edge Green Buildings (2015)
  • Technology Award (2015)


Related Projects