Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser
DPR Construction Logo
building exterior

David and Lucile Packard Foundation Corporate Headquarters

David and Lucile Packard Foundation Corporate Headquarters | Los Altos, California

The new home for The David and Lucile Packard Foundation is LEED® Platinum certified and, in October 2013, became the world's largest Net-Zero Energy Building certified through the International Living Future Institute (ILFI).

The 49,000-sq.-ft., two-story wood and steel structure seamlessly blends into the surrounding natural environment, presenting an understated yet elegant aesthetic that belies the complexity of the design components and construction processes that went into the project. From the diverse array of exterior building materials including aluminum, glazing, copper panels, stone, stone veneer, and wood siding – all carefully overlaid to form a highly thermal rated exterior skin – to the highly energy-efficient mechanical and electrical systems, to the rooftop photovoltaic panels that generate on-site energy, every building component contributes to the net-zero energy goal. The design includes two slender daylit office wings flanking a beautifully landscaped courtyard. The regional architectural language and material selection bring local poignancy to a replicable prototype.

Project Scope

Throughout the process, the Foundation emphasized the importance of ensuring that the design of the building—and the idea of energy innovation in the workplace—would be replicable, opening the door for a new generation of more environmentally sustainable buildings. The Foundation estimates that replication would cost $477 per square foot to feature the environmentally-friendly technologies used in this building.

The building began with deconstruction. The 1.5-acre site, set among 1960’s era buildings, was cleared in a way that maximized landfill diversion. In fact, more than 95 percent of construction waste was successfully recycled or salvaged, which earned the project the maximum LEED Points for Construction Waste Management. Rainwater is collected for toilet flushing and irrigation, and stormwater is retained on-site. Inside, meeting rooms are outfitted for remote collaboration, promising dramatic reductions in travel-related carbon emissions. Additionally, a transportation demand management plan helped eliminate the need for an underground parking garage, further reducing the organization’s carbon footprint. Through integrated building design and aggressive reductions in plug loads, the building’s energy use was designed to be reduced by 65%. In addition, the innovative use of roof-mounted photovoltaic panels offsets any energy used.

We think you'll like this, too.
Related Content