Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser
DPR Construction Logo
interior office working area

Pier 9

Pier 9 | San Francisco, California

Located on San Francisco’s historical landmark, Pier 9, this renovation project transformed 27,000 sq. ft. of space into half office and half workshop to house the company's consumer products division.

The new office/workshop includes a metal shop, woodshop, mold labs, 3D print shop, CNC shop and a project room with sewing machines. To handle the increased weight of the massive amount of machinery, the project required special attention to structural pier upgrades, as well as MEP systems. Other requirements for the workshop areas included special dust collection and seismic work for machines and a life science experiment kitchen and test kitchen.

Project Details

The second floor of the workshop areas is connected by a metal pedestrian bridge spanning the entire CNC shop, which allows a view of the machines through the metal grate floor. The pedestrian bridge was assembled on-site and weaves through the existing structural trusses of the pier structure.

DPR managed the demolition of tenant spaces. With the new space adding a second floor plus the weight of the machinery to be installed in the building, DPR had to strengthen the existing substructure of the pier. Forming for the new substructure concrete beams was done on barges, and the install schedule was affected by the tides of the San Francisco Bay. DPR self-performed concrete and doors for the project.

This office area features a number of unique finishes. For example, one conference room has a swinging desk which the architect built and installed and DPR provided the added structure to support. Other custom features include custom-built wood and fabric-paneled ceilings, touch-screen monitors, and full height exterior glazing systems looking onto the Bay Bridge and San Francisco skyline. One large conference room has an automatic dividing partition with electronic sound bumpers at the top and bottom to allow the user to change from one to two conference rooms at will.

Another project highlight is the custom lounge with a 360-degree wood slat system with integral wood slat seats. The architect-designed many seating iterations to make sure the comfort level was perfect for long-term seating.

The “Hub Kitchen” has a beautiful live edge kitchen countertop keeping an industrial/rustic modern feel to the entire space.