The client purchased this new 12,000-sq.-ft. building in downtown Richmond. The renovation was necassary to accommodate their practice and move their staff into the building upon completion. The two-story building is used for education, office space, exam rooms and procedure rooms.  The scope of work included a new roof, new windows, new MEP systems, and additions to the building.

Green Features

LEED-NC Silver certified

One of the key ways the client raised money for the new facility was through its sustainability features.

Transportation:

  • Facility is equipped with showers and bike racks
  • Project is located near 2 bus lines
  • Park capacity does not exceed zoning requirements (no new parking was created)
  • There is preferred parking for low emitting and fuel efficient vehicles

Water:

  • Water Efficient Landscaping – No irrigation
  • 26% Water Use Reduction

Materials and Resources:

  • 95% of the existing envelope and structural components were reused
  • 90% of the waste was diverted from the landfill
  • 27% of the materials were made from recycled content

Indoor Environmental Quality:

  • All of the low emitting material credits were achieved

Related Projects