Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser
DPR Logo
lobby interior

UT MD Anderson Cancer Center - Zayed Laboratory Phases 2 & 3

UT MD Anderson Cancer Center - Zayed Laboratory Phases 2 & 3 | Houston, Texas

Sheik Zayed Building Laboratory Phase Two and Three is a build-out of complex technical laboratories with supporting office spaces, common spaces, public spaces, and corridors located in the heart of the Texas Medical Center. This facility links basic and clinical research to support cancer treatment and pancreatic cancer research at one of the world’s largest cancer care centers. The project includes the laboratory build-out of 176,000 sq. ft. of open labs, fume hood rooms, environmental rooms, dedicated freezer rooms, and ancillary labs with bio-safety cabinets.

Project Details

The project also includes Level 5 finishes in public spaces and corridors such as custom mill work layouts for the kitchens and beverage bars on each lobby floor. Additionally, each lobby contains a grand staircase with glass, stainless rails, and terrazzo flooring/treads connecting each floor. Lobbies also contain a full AV system and movable, panelized, and automated glass partition walls allowing for configurable meeting spaces for any sized group. Level 5 finishes such as custom glass radium walls and light fixtures, which highlight the flow of the space, are also found in the space reserved for investor relations and televised presentations.

Laser Scanning for Zero Clashes

To meet the needs of the end users, all open labs have overhead ceiling service panels that serve the lab benches with base services for the panels that include power, data, vacuum, and the capacity and overhead clearance for the installation of additional services.

Because the mechanical, electrical, and plumbing (MEP) overhead rough-in was partially installed on the first phase of the project by a different contractor, DPR used laser scan technology to assess the existing MEP overhead rough-in. The project team coordinated the scanned model with the new design model to ensure zero clashes and minimal rework in association with the existing overhead MEP rough-in.

To support the owner's goals of reduced downtime, maintenance, and energy costs, all lighting in the new phase of the laboratory was upgraded to LED lighting with integrated solar sensors and window shades to provide optimum occupant comfort.

Occupied Spaces

A unique element to the project was working in a partially occupied building with limited construction access. Coordination with the Owner and building occupants to schedule deliveries and outages was key to moving approximately $350,000 of materials, manpower, and waste per day while sharing the use of two service elevators with the occupants. With an online delivery scheduling program that allowed subcontractors to log in and schedule their deliveries, the team was allowed to block out times in the program schedule where the owner had multiple deliveries to avoid congestion at the loading dock.