Intended to promote more independent living as a transition to post-graduate life, the Village is a cluster of cottages arranged around a "village green."  The cottages house 250 total beds: 150 – Phase I; 100 – Phase II. Each cottage, from 6,000-7,000-sq.-ft., comprises five, four-bedroom apartments, each with its own kitchen, laundry, living area, and front and back porches. Each building is three stories in height with the lowest story being a partial basement.

A “great lawn” shared by eight of the cottages provides an open space for informal student use. A smaller lawn, shared by four cottages, includes a bocci court and horseshoe pit. The entry lawn, which connects the village to the campus, has a natural slope that can be used as seating for events held in the Village Common building, which has a covered porch for special events.  The Common building includes seminar rooms and support spaces, a resident director’s apartment and office, as well as two student residences on its upper floor. The roofs of the buildings are a gable form.

Green Features

Young Harris College's The Village is LEED Certified. 

LEED elements of the project included a landscape design with drought tolerate noninvasive species, an energy efficient HVAC system, use of local lumber for the building structure, use of environmentally preferable products, and use of high efficiency appliances and plumbing fixtures.

Related Projects