DPR was selected by the Virginia Tech Carilion Research Institute (VTCRI) for the interior fit-up of approximately 27,000 sq. ft. of space within an existing research facility, which remained open and operational during construction. The project was designed to provide additional laboratory research space for the existing facility.

The team implemented a fast-track schedule in order to get all components completed within the constricted time frame. In order to accommodate the fast-track schedule, the DPR / Perkins + Will team broke the design up into three packages, and DPR involved the mechanical subcontractor (Atlantic Constructors) in the design process. Due to the limited lay-down, staging, and contractor space on-site, lean construction methods and coordinated delivery of materials was required, as well as off-site storage.

Constant communication with the VTCRI staff ensured that all phases of design and construction were aligned; collaboration was key to the success of the project. To minimize disruption to the facility's existing operations, the team worked off-hours, confined the work area, and provided detailed signage/communication for building occupants. DPR also installed a material hoist and temporary stairwell to deliver materials directly to the third floor without disrupting operations.

BIM Features

DPR provided BIM models of the existing building to the mechanical contractor (Atlantic Constructors) for coordination of work around the existing ductwork. DPR also provided the Owner with 3D BIM models as facility was being built.

Related Projects