Nortel Networks Alpharetta Campus consisted of two new 6-story buildings totaling 367,000 sq.-ft. connected by a main lobby / dining building that complimented the existing campus. The rear of the building opens onto a formal patio with a boardwalk passing over a creek connecting the new buildings to the existing facilities.   These buildings were built to a master plan that consolidated multiple leased facilities in the Alpharetta and Roswell, Georgia areas. The project also included full tenant fit-up of all floors including a full kitchen with cafeteria islands and dining facility.  The site was slightly over 32 acres with a 1,600 space on-grade parking lot.

The buildings are designed to enhance the shared common amenities such as the copy / mail "Oasis" areas, food service / vending and open-air gathering spaces.  The office and conference areas were designed with "I-Beam" construction with etched glass demountable partitions and maple door in-fill for maximum flexibility over time.  The floors, while prototypical, were individually programmed for the planned occupants thus testing the design approach during the build-out stage.  Each floor was approximately 26,500sq.-ft..  The interiors were customized to the Nortel standards for office, amenity and common space.  The elevator lobby areas were incorporated into the overall office area by matching interior design and opening the 1st and 2nd floors. The main lobby connector building included a connector that contained a dining facility, serving and kitchen areas capable of serving 440 people per seating. 

The complete sitework package included architectural hardscape, pavers, modular walls, architectural concrete patio, substantial wood trellis and boardwalk to connect the existing buildings to the new campus through the woodlands and over a creek.  The elevated boardwalk was coordinated with the City of Alpharetta to maintain the natural area.

It was a phased design and fast-track construction in that the initial contract addressed the shell while anticipating the tenant work to follow in the Overall Project Schedule from the outset. Each floor had an early milestone for a phased turnover complimenting the Churn moves by Nortel into each floor. We were still completing the Building #4 while the Building #3 was occupied. All floors were turned over early with minimal punch list and the highest of quality. The initial floor was turned over slightly more than a week early, but the last tenant floor was 7 weeks ahead of the schedule while incorporating all design and program changes. Hardin worked with Nortel and the developer to incorporate all of Nortel's systems, computers, furniture moves as well as actual occupancy of each space to allow for a highly successful "Fast-Track" project.

The buildings are concrete framed, clad in precast concrete panels with punched window openings and curtain-wall.  The penthouse structures are clad in spandrel glass to blend with the remaining facade.  A steel "Box-truss" bridge connects the fourth floor of Building #3 to Building #4 to maximize pedestrian travel between the two buildings.   

The stairwells were designed for everyday use and completely finished.  Hold-open devices were utilized to open the stairwells for pedestrian travel from floor to floor.  The Clear Low-E glass is featured on the stair located at the end of the building.  The stairs are Cast-In-Place concrete that appears to be floating in space.  A stainless steel cable and painted steel handrail with two substantial concrete shearwalls are painted in accent colors border the stairs. 

Related Projects