Designed to promote healthy lifestyles for employees, the Nautilus Campus brings together different life sciences companies working on the same type of research and development. The campus environment provides shared amenities among tenants, who conduct biomedical research to make life healthier. DPR’s portion of the campus involved two of the four buildings, as well as site upgrades and a central plant relocation. The project consisted of modernizing the core and shell for each building, including a complete re-skin and tenant improvements within. The 38,000-sq.-ft. Novartis tenant improvement included labs and offices, and the 53,000-sq.-ft. tenant improvement for Verenium included lab and office space, and 15,000-sq.-ft. of biotech manufacturing space for industrial enzyme production with a fermentation pilot plant facility. Each building was upgraded with a high-end lobby featuring glass storefronts, stone flooring, wood wall paneling, and an open two-story lobby stair.

“Ultra-modern” would best characterize the enhancements to the exterior. A fully glazed translucent glass curtainwall system replaced the exterior skin, which consisted of exterior insulation and finishing system (EIFS) with windows. A central plaza and amenity center was also added to tie the campus together. What used to be a central plant enclosure and parking now offers a fireplace, fountain, and open landscape areas. Upgrades to the central plant included new chillers and boilers for increased energy efficiency.

Green Features

Both buildings achieved LEED-CS Gold certification.

Related Projects