Emery Station East

Wareham Development's new building at EmeryStation East is a ground-up, steel-framed construction project. The four-story structure includes 235,000 sq. ft. of speculative lab space and office space, a 3,000-sq.-ft. cafe, 2,000-sq.-ft. conference room, 4,000-sq.-ft. fitness center and 2,000 sq. ft. of street retail space. The building sits over two levels of underground parking garage measuring 170,000 sq. ft.

Features of the structure include:

  • Floor plates measuring 16 feet floor-to-floor with low-vibration design
  • Floor to ceiling glass for views and light
  • Elevated garden and terraces
  • Cogeneration system and multiple chillers
  • On-site stormwater treatment via organic bioswales

This project, designed by Smithgroup, is a complicated shell structure. The two basement levels, required complex waterproofing and mat slab foundation systems. The moment frame/BBRF steel structure has “zones” designed for vibration sensitive laboratory equipment(2000 micro inches). The exterior skin is an intricate panelized curtainwall system. The central MEP systems are sized and designed to accommodate a full build-out of laboratory intensive program. The restricted urban site required tightly controlled traffic control, deliveries and staging. DPR provided all pre-construction- cost budgeting, value engineering constructability reviews, procurement/buy-out, and construction services for this project – start to finish.

Related

Related Projects