When one of Oregon's worst winters in years threatened to delay work on the huge LSI Logic wafer fab, DPR stepped forward with a remarkably innovative idea that kept workers protected and the project on track. The plan called for shrink-wrapping large sections of the building's below-grade framework, creating individual rooms that were not only protected from wind and rain, but provided heat and humidity control. In addition, crews were able to work without contaminating adjoining areas.

With crews working double shifts through ice and wind storms, DPR actually shortened the painting schedule by an estimated two weeks rather than accepting a weather delay.

The design/build project near Portland is the first phase of a master-planned campus that anticipates the construction of up to five more fabs. The initial project includes a 167,000-sq.-ft. wafer fab building with Class 10 and Class 1000 cleanrooms, a 120,000-sq.-ft. combined engineering and office space, and a 30,000-sq.-ft. central plant, plus slabs for chillers.

To reduce costs and weight, DPR installed a metal roof over the fab rather than concrete, then coated it with a rubber roof seal.

DPR engineers also played a key role in assisting LSI Logic during the site selection process, which specified a .35 micron capability.

Related Projects