Colorado Tower is a ground-up, 30-story, 694,506 -sq.-ft., Class-A office building and parking garage in the historic Warehouse District in downtown Austin.

It includes 11,661 sq. ft. of ground-floor retail, 363,178 sq. ft. of rentable office space and a 12-level, 883-space parking structure.

Surrounded on three sides by congested downtown streets and by an existing office building on the fourth, the DPR team built the project with virtually no laydown area. Deliveries were accepted on a just-in-time basis, requiring constant communication and scheduling among team members. Pedestrian safety measures were put in place, including chain link fencing surrounding the site and frequent cleaning of the site and surrounding area.

Scheduling was extremely important in the project. The team had to precisely plan use of the project's single tower crane. With just one crane and while building in the tight urban landscape, just-in-time deliveries were even more important to maintain the schedule.

When the team broke ground in 2013, the space was 18 percent preleased. Several months prior to opening, it was already 95 percent preleased.

Colorado Tower opened in December 2014.

It was the first new high-rise building in Austin in 10 years—the last high-rise was also developed by the same owner.

The building has achieved a 2 -star Austin Energy Green Building rating.

Amenities of the building include on-site 24-hour security patrol services, a state-of-the-art fitness center, a controlled access parking garage and flexible conferencing facilities available for use by all building customers.

Green Features

The building is designed for Austin Energy Green Building (AEGB) 2-star rating.The AEGB commercial rating is a tool developed to help guide projects and measure the impact of project teams' sustainability efforts. The rating includes of a series of basic requirements and voluntary measures, and addresses seven major aspects of sustainable design and construction: integrated design, site, energy, water, indoor environmental quality, materials and resources, and education and equity. 

It was designed and built in a manner that reduced the impact of construction on the environment and used materials sourced locally. 

BIM Features

The team used building information modeling (BIM) for clash detection.

The project was paperless, which is unique for a high-rise project. The team used digital plan tables instead of paper documents so that everyone in the field could have access real-time access to the latest documentation. 

Related

Related Projects